De laatste editie van 2022 staat in het teken van ICT in de kinderopvang. In deze BBMP is er uitgebreid aandacht voor het belangrijke thema digitale mediawijsheid.
In dit nummer
& nog veel meer!
De laatste editie van 2022 staat in het teken van ICT in de kinderopvang. In deze BBMP is er uitgebreid aandacht voor het belangrijke thema digitale mediawijsheid.
In dit nummer
& nog veel meer!
Bestuurders van zes kinderopvangorganisaties, aangesloten bij KIK óf KINDwijzer, en aangevuld met enkele wetenschappers, hebben gediscussieerd over welke belofte de kinderopvang ouders en kinderen nu écht doet. En wat kan en mag de maatschappij van de kinderopvang verwachten? Het denkwerk heeft geleid tot een uniek document: het waardenkader kinderopvang.
Het is onrustig in kinderopvangland. Er is een groot personeelstekort dat alleen maar dreigt op te lopen als de plannen van het kabinet daadwerkelijk doorgang vinden. Die plannen vinden wij ‘worst of both worlds’, zegt de directeur van de Branchevereniging Kinderopvang. Dat is terecht.
Het commissiedebat in de Tweede Kamer van 16 november jl. over de toekomst van de kinderopvang was opvallend. Het was het debat van de realistische werkelijkheid van wetenschappers, SCP, CPB en de overgrote meerderheid van de werkvloer, tegenover de parallelle politieke werkelijkheid van Kamerleden.
Vroeg beginnen met babyopvang, maar niet al te intensief, doet baby’s geen schade. Mits de kwaliteit van de kinderopvang gegarandeerd hoog is. Iets oudere kinderen hebben door kinderopvang een betere cognitieve ontwikkeling, vooral als zij in maatschappelijke achterstandssituaties zitten of een migratieachtergrond en andere thuistaal hebben. En het verkleint hun kansenkloof op latere leeftijd. Maar ook dan, alleen bij kinderopvang van hoge kwaliteit.
In 2018 ontstond IKC Spoorbuurt, vanuit een droom van school directeur Dennis Burger en de toenmalige clustermanager. ‘Dat hadden we toen anders moeten doen’, weet Dennis nu. Bevlogen vertelt hij over de lessen én de successen van het integraal kindcentrum in Anna Paulowna, dat inmiddels loopt als een trein.
Investeren in IT, het was jarenlang een ondergeschoven kindje in de kinderopvang. Veel organisaties waren liever bezig met op de kleintjes letten. Daar valt wat voor te zeggen, maar ondersteunende technologie kan veel opleveren. In tijd, en vooral in aandacht voor de kids. Het Amsterdamse IT Your Mind – of ITYM – helpt kinderopvangorganisaties in de transitie naar (meer) digitaal werken.
Digitale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. De tijd dat alleen het creëren van een veilige digitale omgeving onze zorg en aandacht had, is definitief voorbij. Beter kunnen we ons de vraag stellen hoe kinderopvang kan bij- dragen aan digitale bewustwording van kinderen.
Kinderen groeien op met media. Zoomen of facetimen met familie, filmpjes kijken ter ontspanning, gamen met vriendjes. Als ouder of kinderopvang kun je er niet omheen. Daarom is het belangrijk om kinderen bewust en kritisch om te leren gaan met media. Mediaopvoeding begint natuurlijk thuis, maar er ligt ook een taak voor de buitenschoolse opvang. Hoe pak je dat aan?
Vergrijzing, babyboomers, toenemende tekorten op de arbeidsmarkt. Millennials die laten weten dat fulltime werken niet meer de norm is. We hebben al jaren kennis over de dreiging en omvang van personeelskrapte. Wel is de krapte aan personeel in de afgelopen twee jaar meer aan de oppervlakte gekomen, door het toenemende verzuim door onder meer corona. De kinderopvang moet de handen ineen slaan.
Quebble is overgenomen door SDB Groep. Quebble heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan haar personeelsplanning, ouderportaal en kindplanning in de kinderopvang. Door de overname krijgt zij de kans sneller software te ontwikkelen die aansluit op de vraag in de Nederlandse kinderopvang en bij integrale kindcentra. We spreken Peter van Zijl, oprichter van Quebble, over deze overname
Kinderopvangorganisatie Partou en de Universiteit Utrecht slaan de handen ineen en organiseren samen wetenschappelijk onderzoek naar de buitenschoolse opvang. Vier jaar gaat een promovendus werken bij Partou – op het kruisvlak van wetenschap en praktijk – om uiteindelijk publieke aanbevelingen te doen voor een betere buitenschoolse opvang in ons land. In gesprek met Mirjam Gevers, directeur monitoring en wetenschap van Partou en Pauline Slot, assistent-hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.
Hoe maak je met een digitale kijkdoos een stop motion video van vallende herfstbladeren? Hoe leer je een robotauto om te stoppen vlak vóór een stapel dominostenen, of er precies tegenaan? Het samen ontdekken van digitale spelmaterialen maakt bij KION kinderopvang steeds vaker deel uit van het activiteitenaanbod voor de kinderen.