Met in dit nummer:
De meeste baby’s drinken tevreden hun melk op en geven heel duidelijk aan wanneer het weer etenstijd is. Als kinderen wat ouder worden, komt er geregeld een omslag. De vanzelfsprekendheid van alles eten en drinken dat je wordt voorgeschoteld verdwijnt opeens. Hoe kun je dit voorkomen en ervoor zorgen dat kinderen ‘alleseters’ blijven?
Aan initiatieven voor en door moeders geen gebrek. Voor vaders bestond er tot voor enkele jaren weinig, tot Pieter Declercq en Dimitri Desender Vaderklap oprichtten: een online platform voor én door vaders. Hun warm onthaalde geesteskind leidde ondertussen ook tot de geboorte van een gelijknamig boek, een magazine en heel wat andere projecten, van een congres tot een jaarlijks vader- en kindfestival.
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn een schrijnend probleem. Wat kun je als professional in de kinderopvang doen om kinderen zo veilig mogelijk te laten opgroeien? ‘Wees alert op signalen en volg het stappenplan van de meldcode.’
Met in dit nummer:
Met in dit nummer:
'Kinderen zijn zichzelf nog te weinig bewust van hun rechten,’ zegt Caroline Vrijens. ‘Wij behandelen 1200 klachten per jaar, maar dat is het topje van de ijsberg. Geweld op kinderen en jongeren, intrafamiliaal geweld, gevolgen van vechtscheidingen, kindermishandeling, ook psychisch, ons werk zal nooit af zijn, want er worden steeds nieuwe kinderen geboren.’ KIDDO gaat in gesprek met de nieuwe kinderrechtencommissaris, over dertig jaar kinderrechten en haar belangrijkste aandachtspunten voor de toekomst.
Met haar boek Een dag in de babygroep introduceert Hedie Meyling het werk van kinderarts Emmi Pikler. Het boek bevat diverse theoretische teksten, maar begint met een ‘fictief’ verslag van een dag in de babygroep. Hedies stagiaire Hannah beschrijft voor haar afstudeerscriptie een hele dag op de groep waar ze werkt. Via Hannahs verhaal volgt de lezer de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van acht kinderen in de leeftijd van 5 tot 23 maanden. Te beginnen met de binnenkomst van Bram.
Hoe breng je gezinnen met jonge kinderen uit je buurt samen? Door een nieuwe ontmoetingsplaats te creëren op een leuke plek. De organisatie Gentse Spruiten koos in een park een zandbak onder een grote boom uit, en zette daar een speelkeuken voor de jongste kinderen neer. En het werkt. Als een magneet trekt de plek een pak kinderen aan, én hun ouders en grootouders.
Binnen het thema Superhelden doet de groep de Spechten (kinderen van 6 en 7 jaar) van SDK Kinderopvang deze week een spannende activiteit, namelijk ‘een doos vol gevoel’. Hierbij gaat het om elkaar vertrouwen. Durf jij je echte gevoel te uiten? Pedagogisch medewerkers Esther en Rochelle willen bereiken dat de groep een veilige plek is voor iedereen, waarbij de kinderen elkaar helpen en op een fijne manier met elkaar omgaan.
Je kind toevertrouwen aan een kinderbegeleider of onthaal-/ gastouder, wat doet dat met ouders? Met welke vragen zitten ze? Wat verwachten ze van de opvang? En welke steun vinden ze er? Zes ouders gaan in gesprek. Over hoe het wederzijdse vertrouwen tussen de kinderbegeleiders en ouders kan groeien. Over wat je doet als je de taal niet spreekt. Over hoe de opvang omgaat met kinderen met een specifieke zorgbehoefte. En vooral over wat alle ouders bindt: wat maakt dat ze zich er welkom voelen en dat ze hun kind met een gerust hart in de opvang achterlaten?