In dit nummer:
En verder
‘Ouderschap is vandaag moeilijker dan dertig jaar geleden’, zegt Mary Nolan, expert early parenting education aan de universiteit van Worchester. ‘Ouders zijn zo bezig met twee inkomens binnen te brengen, dat ze voortdurend uitgeput zijn, en dat die zo waardevolle interactietijd met hun kinderen erbij inschiet. Maar zo bouw je geen relatie met hen op.’ Over die broodnodige relatie tussen ouders en hun jonge kinderen schreef ze onlangs een nieuw boek: Parent Education for the Critical 1000 Days.
In dit nummer:
Eerste 1000 dagen zijn belangrijk!
En verder
In dit nummer:
En verder
Kinderen hebben veel vrije tijd en dat is maar goed ook. Vrije tijd is belangrijke zinvolle tijd, dus herbekeek Vlaanderen zijn beleid over de organisatie van buitenschoolse opvang en vrijetijdsinitiatieven en bundelde dat in een decreet. Het ideale moment om te luisteren naar wat kinderen en ouders vertellen over deze vrije tijd. In Brussel namen kinderen samen met onderzoekers van VBJK hun opvang en vrije tijd onder de loep. Ook ouders dachten mee na. Hun verhalen en ervaringen vertellen ons hoe we het aanbod kunnen organiseren en kwalitatief invullen.
Heb je veel kinderboeken in je opvang of je klas? Fijn. Maar weerspiegelen die boeken ook jouw soms diverse publiek? Als ze al de multiculturele samenleving in beeld brengen, ontsnappen ze niet altijd aan stereotiepe beelden. Wil je daar zelf iets aan doen? Dat kan. Maak samen met de kinderen, hun mama en papa een familieboek. Dat kan zelfs tijdens een gezellige ouderbijeenkomst, bij een kop koffie of thee.
Op de groep de Buizerds van SDK Kinderopvang kunnen de kinderen vandaag kiezen tussen twee activiteiten. Eén ervan is dierenyoga. ‘Straks spartelen we hier op de grond als vissen op het droge, dus eerst maken we de vloer nog even schoon’, zegt pm’er Dieke al voorbereidend.
Relaxed en in balans
Yoga zorgt voor ontspanning door inspanning.
De oefeningen zijn vaak een samenspel van kracht opbouwen, in balans blijven, goed concentreren en loslaten. Door daarbij te letten op de ademhaling, leren kinderen zich te focussen op zichzelf
en op hun lichaam. Dat is belangrijk voor hun zelfbewustzijn en voor de motorische ontwikkeling.
De eerste keer yoga doen is voor kinderen vaak een beetje onwennig. De ogen dichtdoen en diep ademhalen zorgen ervoor dat kinderen zich bewust worden van zichzelf. Dat kan in het begin nog spannend zijn en wat gegiechel opleveren. Geeft niks, het hoort erbij! Naarmate kinderen vaker yoga doen met elkaar, weten ze wat er komt en voelen ze zich veiliger.
Veel yogahoudingen hebben namen van dieren, zoals de kat, de zwaan en de cobra. Dat spreekt de meeste kinderen meteen aan, want ze kunnen er zelf al concrete houdingen bij bedenken.
Onlangs verscheen het nieuwe boek van Saskia Henderson: Sensitief communiceren in de kinderopvang. Hierin legt ze uit hoe je met de theorie van dr. Thomas Gordon de kwaliteit van je handelen kunt vergroten, afgestemd op de doelen en interactievaardigheden uit de Wet kinderopvang. Voor KIDDO schreef Saskia een artikel over het opbouwen van een goede relatie met de kinderen: een van de belangrijkste basisdoelen in je werk. Ook daarbij kan de Gordonmethode helpen!
Gezonde voeding en genoeg beweging zijn belangrijk, óók in de peuteropvang. SuperFIT is een nieuw programma dat pedagogisch medewerkers kan ondersteunen met gezonde voeding en beweging tijdens hun werk. Ook de ouders worden daarbij niet vergeten.
Als je leven een game is, dan is je hoofd de controller! En in je hoofd zitten superkrachten die je kunt trainen, zodat je alles in je leven beter aan kunt. Daarover gaat Superkrachten voor je hoofd, het nieuwe boek van spreker, trainer en consultant Wouter de Jong. Een echt doe-boek, vol geinige experimentjes, challenges, weetjes en grappige illustraties. Dit boek helpt kinderen van 7 tot en met 13 jaar om weerbaarder te worden. En: het is heel goed te gebruiken in de buitenschoolse opvang.