Alle tijd die kinderen doorbrengen voor een scherm gaat ten koste van interactie, beweging, spel, slaap en ga zo maar door. Genoeg redenen om als kinderopvangorganisatie het mediagebruik op het kinderdagverblijf en de bso zoveel
mogelijk te minimaliseren en zo enige balans te creëren. Op het oog een prima aanpak, maar naast de tijd die een kind doorbrengt voor een scherm, gaat het ook om het wat en hoe op het gebied van mediagebruik. Juist op dat vlak kun je als pedagogisch medewerker bijdragen aan mediaopvoeding, samen met ouders.
Dat kinderen opgroeien in een wereld vol media is inmiddels wel duidelijk. Uit het jaarlijks Iene Miene Media Onderzoek (Netwerk Mediawijsheid (2012–2024) blijkt dat kinderen de afgelopen jaren niet alleen op steeds jongere leeftijd beginnen met mediagebruik, maar ook steeds langer media gebruiken en steeds vaker alleen. Op latere leeftijd wordt het mediagebruik alleen nog maar meer.
Bijdragen aan mediaopvoeding
Hoewel ouders verantwoordelijk zijn voor de mediaopvoeding, kun je als pedagogisch medewerker ouders erbij ondersteunen. En nee, dat gaat niet met een vingertje of dwingend advies (‘Ik zie dat je kind met een scherm binnenkomt, dat is niet goed hoor’), maar eerder door het geven van een goed voorbeeld van bewust (digitaal) mediagebruik, het voeren van gesprekken met kinderen en het uitdagen om niet alleen te consumeren, maar ook te produceren. Wat kun je als pedagogisch professional doen?
Zorgen voor een gevarieerd aanbod
Laat ouders zien wat mogelijk is, door ruimte te bieden voor gebruik van verschillende digitale media (scherm, maar ook podcasts en games waarbij flink bewogen moet worden). Zo komen kinderen in aanraking met een rijk aanbod aan (digitale) verhalen passend bij de ontwikkeling waarmee ze thuis misschien niet in aanraking komen.
Breng kinderen in beweging
Duik ook eens in het aanbod aan digitale media dat vooral geschikt is voor gebruik op de groep of met een groep kinderen. Denk bijvoorbeeld aan beweegvloeren van Springlab of interactieve speeltoestellen voor buiten (IJslander). Daarmee zorg je niet alleen voor een andere kijk op digitale media (of dit kan ook), maar breng je kinderen ook letterlijk meer in beweging.
Toon interesse
Blijf betrokken bij wat kinderen thuis met digitale media doen, wat ze leuk en interessant vinden en haak daarbij aan. Je hoeft op de groep geen vlogs te bekijken, maar het is goed om te weten wat kinderen doen (Kijken ze vooral vlogs? Wie volgen ze? Welke game is populair? Welke sporten doe ze?). Vertel over een game waar je niet verder komt en praat met de kinderen over mogelijke oplossingen.