Alledaagse contacten met ouders lopen vaak vanzelfsprekend. Belangrijk om deze momenten goed te benutten en te werken aan de vertrouwensband, en met de informatie die je ouders geeft ook je deskundigheid te laten ervaren. Laat zien dat je het kind ziet en hoe je kijkt naar de ontwikkeling van de kinderen.
Toch zijn er ook meer uitdagende gespreksmomenten. Hoe bespreek je bijvoorbeeld opvallend gedrag, ontwikkeling of zorgen met ouders?
Wat kan helpen in voorbereiding op het gesprek met ouders
Stel jezelf ter voorbereiding de volgende vragen:
Wat wil ik bereiken in het gesprek?
Wil je bijvoorbeeld ouders informeren over wat je hebt gezien en gedaan? Wil je informatie krijgen van ouders?
Waarom? Wat is positieve intentie?
In ons werk gaat het hier altijd over het belang van het kind. Wat maakt dat je NU het gesprek aangaat?
Hoe pak ik het aan?
Wanneer ga je het bespreken? Tijdens een overdracht of een aparte afspraak? Hoe nodig je ouders uit voor een gesprek? Hoe neem jij de regie in het gesprek?
Mag nooit een verrassing zijn
Als pedagogisch professional heb je een signalerende rol. Jouw waarnemingen en observaties zijn dus van een cruciaal belang! Ga je het gesprek aan met ouders over zorgen, zorg dat je concrete waarnemingen en observaties deelt. Wat heb je gezien.
Tijdens overdrachtsgesprekken kun je veel bespreken met ouders. Toch kan het zijn dat het passender is om een aparte afspraak met ouders te plannen. Bijvoorbeeld wegens de privacy of om met meer rust en tijd het gesprek te kunnen voeren. Wanneer je ouders uitnodigt voor een aparte afspraak is het natuurlijk wel belangrijk...