Elke dag weer zijn er talloze gelegenheden om kinderen positieve ervaringen te bieden rondom het vergroten van het lichaamsbewustzijn. In dit artikel lees je meer over het belang van lichaamsbewustzijn en worden er voorbeelden gegeven hoe dit op verschillende leeftijden te stimuleren.
Lichaamsbewustzijn begint met te worden bewogen. Een baby ondergaat passief de bewegingen van de ander. Het wordt opgetild, aangeraakt, vastgehouden en verzorgd. Als de volwassene dit doet met aandacht en sensitief reageert op de signalen van de baby, dan zal de baby zich veilig en gekoesterd voelen. De baby heeft een basis van positieve ervaringen zowel in en rondom het lijf als in direcT contact met de ander.
De baby huilt. Ik pak de baby rustig op laat hem leunen tegen mijn lijf, dichtbij mijn hart. Mijn armen ondersteunen het gespannen lijfje. Ik wieg de baby zacht heen en weer, ik adem traag in en uit. Ik kijk naar het gezichtje. Ik zoek oogcontact. Ik sus en neurie. Langzaam voel ik het lijfje ontspannen. Twee natte oogjes kijken mij aan. Vervolgens gaat het kind zelf bewegen. Die beweging geeft het kind de gelegenheid om het lichaam te leren kennen en de ontelbare mogelijkheden van het lichaam te onderzoeken. Het kind gaat het lichaam steeds meer voelen en ervaren. Het bewegende kind heeft een omgeving nodig waarbinnen het onder toeziend oog van een volwassene veilig op ontdekkingstocht kan gaan. Een volwassene die steunt, stimuleert, het kind de ruimte geeft om te ontdekken en benoemt wat het kind zoal doet. Het kind krijgt vertrouwen in zijn lichaam, in de mogelijkheden en beperkingen ervan. Dit is het vertrekpunt van een ik-besef.
De dreumesen komen van buiten, de schoenen gaan uit. Een dreumes komt bij mij zitten. Ik mag hem helpen. Ik schuif zijn schoen rustig uit. Ik laat de voet zacht in mijn hand vallen. Ik zeg vrolijk: ‘Heb jij al je tenen meegenomen?’ Ik tel van 1 tot 5 en tik elke teen aan. Daarna inspecteer ik zijn voet op moedervlekken. De dreumes kijkt en zoekt mee. Ja! Blij wijst hij een zelf gevonden
moedervlekje aan.