Stoeien roept veelal vervelende associaties op bij pedagogisch medewerkers. Vaak denken pm’er dat het uitloopt op verdriet omdat het ene kind over de grens van het andere heengaat of omdat een van de kinderen zich bezeert. Toch is stoeien uitermate nuttig en kan het bijdragen zowel aan de ontwikkeling van kinderen als aan de rust op de groep.
Ik ben op een peutergroep aan het meedraaien en zie in een hoek jongens en meisjes stoeien met elkaar. De inspanning op hun gezichten, bij sommige kinderen de mond een beetje open, gespannen armen van het duwen en trekken dat tijdens het stoeien ontstaat. Ineens zegt de pedagogisch edewerker: ‘Stoppen jullie nu met stoeien? Dadelijk doet iemand zich pijn.’ De kinderen stoppen meteen. Bovenstaande situatie kom ik tijdens de coaching vaker tegen, zowel bij dagopvang als buitenschoolse opvang.
Wat is dan het nut van stoeien?
Voordat ik deze vraag beantwoord, is het goed om eerst het verschil te weten tussen stoeien en vechten. Vechten ontstaat veelal vanuit een conflict. Kinderen die de intentie hebben om de ander pijn te doen of iets kapot te maken, gaan vaak vechten. Bij deze kinderen zie je dat ze agressief en gespannen zijn en intussen zelf weten dat zij iets doen wat niet mag. Bij stoeien is dat allemaal niet het geval. Kinderen die stoeien zijn ontspannen en gaan op in hun spel. Misschien zie je een lichte spanning, maar dat is de betrokkenheid die het kind op dat moment tijdens het stoeien voelt. Stoeien is een spel met regels die kinderen zelf bepalen of met ondersteuning van de professional. Stoeien gebeurt vrijwillig en gaat gepaard met een hoop plezier. Zie het als een rollenspel waarbij de rollen worden verdeeld, taken ingevuld en afspraken gemaakt. Van stoeien leren kinderen enorm veel. Niet alleen op motorisch vlak, zoals onder meer het verkennen van het eigen lichaam en ontdekken wat het kan en niet kan. Op sociaal-emotioneel vlak moeten kinderen rekening houden met elkaar (vindt de ander het nog wel oké?) en leren zij hun eigen emoties reguleren (ik voel dat iK boos word), maar ook leren zij om hun eigen grenzen aan te geven. Kortom, stoeien is ongelofelijk nuttig voor kinderen omdat zij er op diverse gebieden het nodige van kunnen leren (Wij-leren.nl/ stoeien-effecten, z.d., kleuteruniversiteit.nl, z.d.).